Likdoorns

Een likdoorn of eksteroog bestaat uit eelt. Door chronische plaatselijke druk of wrijving ontstaat eerst een kleine eeltplek. Dan groeit het eelt naar binnen en ontwikkelt een harde eeltpit, soms met een zwarte spikkel in het midden (diepe likdoorn). De harde eeltkern drukt op zenuwuiteinden wat veel pijn veroorzaakt. Op den duur kan zelfs door de constante druk en irritatie het weefsel ontsteken. Likdoorns komen voor op de bal van de voet, op of tussen de tenen, in de nagelwal en soms zelfs onder de nagel.

Likdoorns ontstaan door het dragen van te kleine, knellende schoenen of door een verkeerde stand van voet of tenen. Bij transpiratie kan door verweking van de huid een zachte likdoorn ontstaan. Likdoorns voorkomt u door het dragen van passende schoenen en een goede voetverzorging.

Weke likdoorn

Op de zachte en relatief weke huid tussen de tenen kan zich bij druk een weke likdoorn ontwikkelen. Deze likdoorn is wit van kleur en zoals de naam al zegt, week. De weke likdoorn kan erg pijnlijk zijn en wordt meestal veroorzaakt door de druk die de tenen onderling op elkaar uitoefenen.

Zaadlikdoorn

Zaadlikdoorns komen meestal in grote aantallen verspreidt over de gehele voetzool en hiel voor. Dit type likdoorn heeft geen oppervlakkige ververharding, doet geen pijn en hindert over het algemeen niet.

Een zaadlikdoorn kan zich ook zonder druk of irritatie ontwikkelen, vaak bij ouderen of mensen met een droge slecht doorbloede huid. Behandeling is alleen nodig als de likdoorn hinderlijk wordt.

Likdoorns kunt u zelf behandelen door voetbaden met Dode Zee mineralen, dit maakt de eeltpit zacht waardoor ze verwijderd kan worden. Ook behandeling met Citroen etherische olie geeft goede resultaten. Tea Tree kunt u gebruiken om pijn en ontstekingen te verlichten. Als ook de oorzaak wordt opgeheven zal de likdoorn kleiner worden en uiteindelijk verdwijnen.