Sport en voeten

Sporten is gezond, steeds meer mensen sporten. Sporten is gezond voor lichaam en geest. Bij sporten wordt veel aandacht besteed aan de algehele conditie, de techniek, de voeding, kleding en schoeisel. Maar ook een goede voetconditie is van groot belang. Bij alle sporten wordt de voet extra belast.

De aanzet van iedere beweging begint veelal vanuit de voeten door het zoeken naar de juiste lichaamsbalans. Door hun anatomische bouw kunnen voeten zich tijdens het sporten aan veel situaties aanpassen.

De sportschoen

Het assortiment sportschoenen is enorm uitgebreid. Er zijn o.a. sportschoenen voor binnen en buiten, voor grasbodem of kunstofbodem. Elke sport vraagt om een sportschoen die voldoet aan de specifieke eisen die de betreffende sport stelt. Verkeerde sportschoenen kunnen leiden tot voetklachten en blessures.

Factoren die een rol spelen bij de keuze voor een goede sportschoen zijn onder andere:

de bodem waarop wordt gesport;

een schokdempende zool (om de lichaamslast op te vangen bij het springen).

de mate van wendbaarheid (bij plotselinge zijwaartse sprongen);

een stevige hielpartij om de hiel op zijn plaats te houden;

een goed profiel van de loopzool voor de betreffende sport.

De belangrijkste factor bij sportschoenen is dat deze goed passen en geschikt zijn voor de sport die beoefend wordt. Voor de specifiek op uw sport gerichte schoen kunt u terecht bij de speciaalzaken.

De pedicure

Om blessures te voorkomen is het van belang dat uw voeten in goede conditie zijn en dat u de juiste sportschoen draagt. Bij pijn aan de voet, door bijvoorbeeld een ingroeiende nagel of een likdoorn, zal men de voet onwillekeurig anders gaan plaatsen om de pijn te ontwijken. Er ontstaat daardoor een verkeerde belasting van de voet met nog meer kans op blessures.

De gevolgen bij slecht passende sportschoenen kunnen onder andere zijn:

ingescheurde nagels, met name de nagel van de grote teen;

kloofvorming aan de hielen;

overmatig transpireren;

blaren.

U kunt een pedicure bezoeken voor de verzorging van gezonde of problematische nagels. De pedicure verwijdert eveneens overtollig eelt, likdoorns, en behandelt de ontstane kloven en geeft adviezen over schoenkeuze en de persoonlijke verzorging van uw voeten.

Tot slot

Om uw voeten in optimale (sport)conditie te houden is het aan te bevelen deze regelmatig te laten controleren en behandelen door een professionele pedicure.

Draag uw sportschoenen alleen voor het sporten en bedenk daarbij dat een paar goed verzorgde voeten elke sportprestatie ten goede komt.